Норвежкия суверенен фонд е претърпял загуби от 74 млрд. долара през

...
Норвежкия суверенен фонд е претърпял загуби от 74 млрд. долара през
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд със загуби за над 70 млрд. долара през първото тримесечие

Норвежкия върховен фонд е претърпял загуби от 74 милиарда $ през първото тримесечие на годината, откакто съветската инвазия в Украйна и локдауните в Китай раздрусаха пазарите, съобщи Блумбърг.

Базираният в Осло фонд, който ръководи активи за 1,3 трлн. $, е изгубил 5,2% от цената на вложенията си в акции, отговарящи за е по-голямата част от вложенията му, и 4,8% от закрепена рентабилност.

Този резултат идва, откакто през януари ръководителят на фонда Николай Танген предизвести, че т мощния напредък от последните 25 години евентуално няма да продължи.

„ Може даже да преминем към негативна възвращаемост “, споделя той тогава. „ Просто би трябвало да го приемем. Бъдещето ще бъде не толкоз положително за нас, колкото беше предишното “, доабви Тюнген.

„ Първото тримесечие се характеризира с геополитически разтърсвания, които засегнаха и пазарите “, съобщи заместник-главният изпълнителен шеф Тронд Гранде.

На 27 февруари Норвегия реши да се откаже от съветските си активи в отговор на нашествието в Украйна, само че се сблъска с проблеми при използването на решението, откакто Русия забрани на чужденците да правят преводи на фондовите й пазари.

Norges Bank съобщи, че още веднъж ще предложи унищожаване на замразяването на вложенията на фонда в Русия, когато пазарите действат по-нормално, както и че ще даде по-конкретни рекомендации за продажбата на активите.

Създаден през 90-те години, с цел да влага приходите на Норвегия от нефт и природен газ, фондът разполага с портфейл от акции на към 9000 компании.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР